Eko-škole BiH

25 jan

EKO-ŠKOLE je najveći međunarodni licencirani program za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine. Ovaj program pomaže da se obrazovanje za zaštitu životne sredine dodatno unaprijedi u pojedinim obrazovnim ustanovama (od vrtića, preko škola do fakulteta) u saradnji sa općinama/opštinama/ gradovima, komunalnim preduzećima, civilnim sektorom, medijima i mladima, a sa ciljem odgajanja nove generacije mladih koji će biti ekološki osviješteni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama.

Naša zemlja ušla je u ovaj program krajem prošle godine i trenutno u njemu učestvuje 31 osnovna škola koje su započele s uvođenjem međunarodne metodologije „7 koraka Eko-škole“, koje će ih dovesti i do dobivanja statusa Međunarodne eko-škole sa Zelenom zastavom. To će omogućiti i privlačenje drugih partnera iz poslovnog sektora i otvoriti vrata i za međunarodnu saradnju.

Međunarodni program Eko-škole razvila je Fondacija za obrazovanje za okoliš (FEE) 1994. godine, a danas se provodi u 67 država svijeta i 60.000 škola. Od kraja 2018. godine BiH je dio ovog programa, a ovlašteni predstavnik Eko-škole za Bosnu i Hercegovinu je Inkubator društvenih inovacija MUNJA, koji već 18 godina radi na osnaživanju mladih u partnerstvu s preko 200 škola u svim dijelovima zemlje. Razvitak programa pomaže kompanija EKOPAK – prvi ovlašteni operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, a specijalni partner za realizaciju programa u srednjim školama je COCA-COLA u BiH kroz projekt Zero-Waste Schools (Škole bez otpada). Partner programa Eko-škole za osnovne škole je kompanija Tetra Pak.

U programu Eko-škola u BiH trenutno učestvuje 31 osnovna škola. Program je otvoren od jeseni 2019. godine i za srednje škole za koje je organiziran prvi informativni seminar 27.11.2019. godine u Sarajevu.


Učesnici info seminara u Sarajevu 27.11.2019.

U sklopu Eko-škola realizira se i međunarodno takmičenje Mladi Eko Reporteri. Naredni krug bit će otvoren početkom 12. mjeseca.
Posebno takmičenje Eko-paket za osnovne škole održano je u junu 2019. godine na kojem je prijavljeno 170 učeničkih radova iz 23 škole. Pobjednici u invididualnoj i timskoj konkurenciji nagrađeni su vrijednim nagradama od strane partnera Ekopaka i Tetrapaka.

Više informacija kako se aktivno uključiti u program Eko-škole možete naći na:

 

(Visited 2.068 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Emir Kustura